Kinderwens en zwangerschap bij HAE

HAE komt even vaak voor bij vrouwen als bij mannen. De ziekte kan bij vrouwen echter veel merkbaarder zijn21. Dat komt vermoedelijk doordat vrouwen meer van het geslachtshormoon oestrogeen hebben. Veel vrouwen noemen menstruatie, ovulatie, zwangerschap en het gebruik van oestrogenen (bijvoorbeeld de pil als voorbehoedsmiddel) als triggers voor hun aanvallen.

Een HAE-expert aan het woord

De HAE-expert prof. Staubach (Universitair Ziekenhuis Mainz) heeft veel aanstaande moeders met HAE begeleid. Haar ervaring:

"Er zijn tegenwoordig geweldige mogelijkheden om HAE tijdens de zwangerschap en de borstvoeding te behandelen. Zowel voor acute HAE-aanvallen als voor preventie op korte en lange termijn."

Bekijk hiernaast een interview waarin drie belangrijke vragen over HAE en zwangerschap worden beantwoord:

  1. Hoe groot is de kans dat ik HAE aan mijn kind overdraag?
  2. Heeft een zwangerschap positieve of negatieve invloed op HAE?
  3. Zijn er ervaringen met HAE-behandeling tijdens de zwangerschap?


“C1-INH is recommended as first-line therapy for pregnant or breast-feeding HAE-patients as it is safe and effective” (Mauer M. et al. Allergy. 2022;77:1961–1990)

Zwangere vrouw

HAE-behandelplan bij kinderwens en zwangerschap

Het is raadzaam om bij een kinderwens of zwangerschap vroeg contact op te nemen met de behandelend arts. Samen met hem of haar stem je je behandelplan af op jouw plannen voor conceptie, zwangerschap en bevalling. Met een goed afgestemd behandelplan heb je duidelijkheid en zekerheid over wat je moet doen rond de zwangerschap en bevalling.

Bij het bespreken van het behandelplan kun je het over verschillende dingen hebben. Als je zwanger wilt worden, of zwanger bent, is een gezonde levensstijl natuurlijk belangrijk. Dit geldt ook voor de echo of andere voorbereidende onderzoeken die je wilt laten doen. Bereid je goed voor op de bevalling en neem dit mee in je HAE-behandelplan. Ook hier is samenwerking met je HAE-arts, je gynaecoloog en je verloskundige belangrijk.

HAE-behandeling

De HAE-behandeling is een belangrijk onderdeel van je plan voor conceptie, zwangerschap en bevalling. Dit kan onder andere inhouden dat je leert jezelf te injecteren, zodat je op elk moment kunt reageren, vooral in het geval van een buikaanval. Maar zeker ook bij een keelaanval. Ook de mogelijkheden voor een behandeling gericht op het voorkómen van een HAE-aanval kun je bespreken met de HAE-arts.

Niet alle HAE-medicijnen zijn geschikt om te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding, maar er zijn medicijnen beschikbaar waar al tientallen jaren ervaring mee is. Bespreek met je HAE-arts wat er in jouw geval mogelijk is en neem dit op in je persoonlijke behandelplan.

hae

Informeer gynaecoloog en verloskundige

Laat de gynaecoloog, de verloskundige en andere zorgprofessionals zo snel mogelijk weten dat je HAE hebt en wat dat betekent. Dan is iedereen op de hoogte en kun je het behandelplan samen bespreken. Om ervoor te zorgen dat de gynaecoloog en de verloskundige de situatie goed kunnen inschatten, hebben we voor beiden een HAE-overzichtskaart gemaakt die je hier kunt downloaden.

HAE-overzichtskaart voor gynaecologen 

HAE-overzichtskaart voor verloskundigen

Patiëntenbrochure HAE, kinderwens en zwangerschap

Wanneer je HAE hebt en je hebt een kinderwens of je bent zwanger, ontstaan er veel nieuwe vragen. In deze brochure vind je antwoorden op de vragen die je misschien hebt over HAE en kinderwens, zwangerschap en borstvoeding.

Patiëntenbrochure